02
İPARA FARKIİNDİRİM DÜNYASI / 1 MİLYON MÜŞTERİ / ÖZEL KARTLAR

iPara Blog

Tek bir entegrasyon yaparak e-ticaret sitenizden tüm banka ve kredi kartları ile online ödeme alın.

Stok Kodu (SKU) Nedir? Nasıl Belirlenir?

  •     
  •     
Blog
14.07.2020

Stok Kodu (SKU) Nedir? Nasıl Belirlenir?

     

    

İşletmeler için önemli kolaylıklar sağlayan ve stok takibi ile ilgili karışıklıkları ortadan kaldıran stok kodu (SKU) hakkında bilinmesi gerekenler bu yazımızda!

    

Stok Kodu (SKU) Nedir? Nasıl Belirlenir?

    

İşletmeler, ürünlerini düzenli bir şekilde takip edebilmek ve ürünlerin birbirleriyle karışmasını önlemek için çeşitli yöntemler kullanırlar. Bu yöntemler arasında en sık kullanılanı ise, her ürüne bir stok kodu (SKU) vermektir. iPara olarak bu yazımızda stok kodu (SKU) hakkında bilinmesi gereken konuları ele aldık.

    

Stok Kodu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

    
  • Stok kodu için kullanılan SKU kısaltması, İngilizce “Stock keeping unit” kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve bazı muhasebe uygulamalarında stok kodu bu kısaltma ile kullanılır.
  • Stok kodu sadece satışa hazır ürünler için değil, stoktaki ara mamuller ya da diğer malzemeler için de oluşturulur.
  • Stok kodu kullanımı, ürün takibini kolaylaştırdığı gibi; maliyet hesaplama, pazarlama stratejileri belirleme ve tedarik süreci yönetimi gibi işlemlerde düzen ve planlama imkânı sağlar.
  • Stok kodu kullanarak, ürünlerin elde kalma süresi takip edilebilir.
    

Stok Kodu (SKU) Nasıl Belirlenir?

    

Stok kodu (SKU) belirlemede genellikle yapılan iş süreçleri belirleyici olmaktadır. Sadece alım satım yapan ve tek tip ürünler satan işletmeler stok kodu belirlerken ardışık rakamlar tercih ederken, üretim faaliyetleri ile uğraşan ve üretim sürecinde hammadde, yarı mamul gibi ürünler stoklayıp bu ürünleri üretim sürecinde kullanan işletmeler daha detaylı ve karmaşık stok kodları kullanmaktadır. Özellikle ikinci grupta yer alan yani üretimle uğraşan firmalar için detaylı stok kodları kullanmak stok takibini kolaylaştırır.

    

Elektronik eşya satan ama üretim yapmayan bir firma için, aşağıdaki gibi bir örnek kullanılabilir;

    

Televizyon için stok kodu: TV

    

Dizüstü bilgisayar için stok kodu: DB

    

Oyun konsolu için stok kodu: OK

    

Ana stok kodu bu şekilde belirlendikten sonra, ürün markası ya da modeline göre devam eden stok kodu kısaltması kullanılabilir.

    

Ürün marka ve modelinin devamında ise, o ürünü aynı markanın diğer ürünlerinden ayırt etmeye yarayan özelliklerini tanımlayan kısaltma kullanılabilir.

    

13 inç Macbook Pro (Beyaz renk) dizüstü bilgisayar için şu şekilde bir stok kodu (SKU) kullanılabilir; DBMB13/B

    

Bu stok kodunda yer alan kısaltmalar şu şekildedir;

    

DB: Dizüstü bilgisayar

    

MB: Macbook

    

13: Ekran boyutu

    

B: Beyaz renk

    

Stok Kodu (SKU) Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    
  • Stok kodu (SKU) oluşturma işlemini mümkün olduğunca elle gerçekleştirmekte fayda vardır. Program kullanarak oluşturulan stok kodları, işletmenin belirlediği standartlar dışına çıkabileceğinden stok takibini gerçekleştiren kişiler tarafından hızlı bir şekilde anlaşılamayabilir ve karışıklığa neden olabilir.
  • Stok kodu oluştururken, belirli bir hiyerarşik düzende kod üretmek gerekir. Her stok kodunun ilk birkaç hanesi ana ürün grubunu tanımlamalıdır. Örneğin; televizyon kategorisindeki her ürünün ilk iki harfi “TV” ve buzdolabı kategorisindeki her ürünün ilk iki harfi “BD” şeklinde olabilir.
  • Rakamlarla karıştırılabilecek harfleri kullanmamaya özen gösterilmelidir. Sıfır rakamı ile “O” harfi ya da küçük L harfi ile büyük ı harfi yani “l-I” gibi birbirine çok benzeyen harfler ve rakamları kullanmak, stok kodu ile ilgili karışıklıklara neden olur.
  • Stok kodlarının başında 0 rakamını kullanmamaya çalışılmalıdır. Bazı stok takip uygulamaları bu rakamları algılayamadığı için, bu şekilde oluşturulmuş stok kodları ile stok takibinde sıkıntılar yaşanabilmektedir.
    

iPara ürün ve hizmetleri, e-ticaret ve pazarlama gibi konularda bilgiler içeren yazılarımıza ulaşmak için web sitemizde yer alan blog bölümünü ziyaret edebilirsiniz. iPara ürün ve hizmetleri ile ilgili detaylı bilgi almak için, iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.