Tek bir entegrasyon yaparak e-ticaret sitenizden tüm banka ve kredi kartları ile online ödeme alın.
E-ihracat ile sınırlarını aşıp farklı ülkelerde satış yapmaya başlayabilirsiniz. Ancak başlamadan önce tıpkı Türkiye’de ticaret yapmak için gerekli prosedürler olduğu gibi diğer ülkelerin ticaret prosedürlerini de bilmeniz gerekiyor. Örneğin Avrupa’ya açılmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken konulardan biri VAT numarası. O halde gelin; VAT numarası nedir, nasıl alınır ve bu numarayı alırken nelere dikkat edilmelidir, birlikte inceleyelim.
Avrupa’dan mal alımı ya da satışı yaptığınızda faturalarda karşınıza “VAT number” veya “VAT no” ibaresi çıkabilir. “Peki, bu VAT no nedir?” diye merak ediyorsanız hemen açıklayalım.
Açılımı Value Added Tax olan VAT numarası, Avrupa Birliği üyesi olan ülkelerde faaliyet gösteren işletmelerin alması gereken vergi numarasıdır. Aslında Türkiye’de KDV olarak bilinen Katma Değer Vergisi, Avrupa’da VAT olarak ifade edilir. Kısacası bu vergilendirme sistemine bağlı Avrupa Birliği ülkelerinde vergi mevzuatına uygun bir şekilde satış yapabilmek için VAT numarası alınmalıdır.
E-ihracat hedeflerinizde Avrupa Birliği ülkeleri varsa VAT numarası alarak kayıt oluşturmanız gerekir. Avrupa Birliği Komisyonu da işletmeler özelinde VAT numarası alınmasını ve kayıt yaptırılmasını gerekli gördüğü alanları şu şekilde sıralıyor:
Tüm bu işlemlerin yasal bir şekilde gerçekleşmesi için işletmenin VAT kaydını oluşturması, Avrupa Birliği tarafından zorunlu tutuluyor. Eğer VAT numarası almadan satış yaptığınız tespit edilirse Avrupa’da satış yapmanız engelleniyor.
VAT kaydıyla ilgili en sık karşılaşılan soru “Satış yapılan ülkede iş yerim yok. Yine de VAT numarası alınması gerekli mi?” oluyor. Bu duruma açıklık getirmek gerekirse VAT için önemli olan; ülke içerisinde fiziki bir mağazanızın olup olmadığı değil, ticari faaliyet yapıyor olmanız. Bu nedenle bir Avrupa Birliği ülkesine mal veya hizmetlerinizi tedarik etmeniz için VAT kaydı yaptırmanız şart.
Türkiye’den satış yaptığınız Avrupa ülkesi için VAT numarası almanıza ek olarak Avrupa ülkeleri arasında ya da tek bir Avrupa ülkesi içinde faaliyet göstermeniz durumunda da VAT numarasına sahip olmanız gerekir. Çünkü bu numara, sizin bir işletme olarak faaliyet gösterdiğiniz ülkede vergi mükellefi olduğunuzu gösteren yasal bir kanıttır.
Ancak ülkeler arası VAT kaydı yaparken dikkat etmeniz gereken bir konu daha var. Bu konu ise her Avrupa Birliği ülkesinin VAT numarasının farklı olması. Yani bir ülke için VAT kaydı oluşturduğunuzda bu numara ile sadece o ülkede faaliyet gösterebilirsiniz ve tek bir numara ile diğer ülkelerde satış yapamazsınız. Başka bir Avrupa Birliği ülkesinde ticaret yapmanız dahilinde o ülke için de VAT numarası almalısınız.
VAT Numarası Nasıl Alınır?
VAT numarası almak için kaydın gerçekleşeceği ülkenin yerel vergi dairelerine başvuru yapılmalıdır. Ülke bazlı olduğundan da her ülkenin VAT kaydı için istediği belgeler farklılaşabilir. Ancak başvuruda istenilen bilgiler, genellikle işletme ve yasal temsilcinin yetkisi özelindedir. Bu nedenle başvuru öncesinde şu belgeleri derlemenizde fayda var:
Bu belgeler dışında ülkelerin kayıt prosedürüne göre farklı belgeler de talep edilebilir. Ancak bir an önce e-ihracata başlamak ve işletmenizi Avrupa’ya açmak için önemli olan, tüm belgeleri eksiksiz ve hatasız bir şekilde derleyip başvurunuzu gerçekleştirmek. Çünkü ülkeden ülkeye farklılık gösterse de VAT numarasının çıkması, 4 ila 6 hafta sürebilir.
Aslında e-ihracat, tüm detayları ile dikkat etmeniz gerekenleri ve ülkeler özelinde ödemeniz vergileri bildiğiniz sürece oldukça kolay. Sadece satış yapmak istediğiniz ülke özelinde iş planınızı çıkarmanız ve sağlam adımlarla ilerlemeniz önemli.
Bunlara ek olakar e-ihracat yaparken karşınızı çıkacak diğer vergi olan Gümrük Vergisi hakkında da detaylı bilgi almak isterseniz ““Gümrük Vergisi Nedir? Hangi Ürünlerde Uygulanır?” yazımızı okuyabilirsiniz.