02
İPARA FARKIİNDİRİM DÜNYASI / 1 MİLYON MÜŞTERİ / ÖZEL KARTLAR

iPara Blog

Tek bir entegrasyon yaparak e-ticaret sitenizden tüm banka ve kredi kartları ile online ödeme alın.

E-ticarette Güven Vermek: ETBİS’e Nasıl Kayıt Olunur?

  •     
  •     
Blog
12.01.2022

E-ticarette Güven Vermek: ETBİS’e Nasıl Kayıt Olunur?

     

    

Son yıllarda internet üzerinden satışların artmasıyla birlikte e-ticaret, sektör olarak da çok tercih edilen bir alan olmaya başladı. Altyapı sistemlerinin gelişmesi ve konuyla ilgili örneklerle birlikte “İnternetten satış yapmak istiyorum.” cümlesi yeni bir iş kurmak isteyenler tarafından sık sık dile getirilir oldu. 

    

Online satış yapmak için pek çok seçenek mevcut. Kendi markanızı yaratmak istiyorsanız bir şahıs şirketi, ardından da web sitesi kurmanız gerekebilir. İyi bir stratejiyle web sitenizi hedef kitlenize uygun şekilde geliştirip satış yapacak hale getirebilirsiniz. Ayrıca dilerseniz sadece sosyal medya ya da sanal pazar yerlerinde de online satış yapabilirsiniz.

    

Seçenekler hayli fazla, internet satışları da yüksek olunca hem tüketiciyi koruma hem de e-ticaret işlemlerini kayıt altına alma ihtiyacı doğdu. Ticaret Bakanlığı da kaynaklanan bu ihtiyaçtan dolayı Aralık 2017 itibarıyla hizmete geçen ETBİS platformunu kurdu. İnternetten satış yapmaya başlayan e-ticaret sitelerinin hemen hepsinde ETBİS’e kayıtlı olunduğuna dair bir ibare görmeniz mümkün. 

    

E-ticaret sektörünün tüm verilerini ulaşılabilir kılan bu platform, ticaret sektörü için hala çok yeni. Bu yüzden hem e-ticaret yapan hem de gelecekte yapmak isteyenlerin ETBİS’le ilgili bilgi sahibi olması gerekiyor. Biz de bu yazımızda ETBİS’le ilgili merak edilen tüm soruların cevaplarını vereceğiz. Haydi başlayalım.

    

ETBİS Nedir? 

    

Açılımı Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi olan ETBİS, hem satış yapan kurumunun hem de müşterinin güvenli online alışveriş yapabilmesini sağlamak amacıyla kurulan bir platform. ETBİS’le birlikte e-ticaret sektörüne ilişkin istatistiksel bilgilere erişim sağlanmaya başlandı. Online alışverişteki sahtecilik ve kayıt dışılığın da bu şekilde önüne geçilmesi hedefleniyor. 

    

ETBİS’e Kimler Kayıt Yapmak Zorunda?

    

Kendi e-ticaret siteniz ya da mobil uygulamanız üzerinden satış yapmak istiyorsanız, online pazar yeriniz varsa ETBİS’e kayıt yaptırmanız gerekir. Ayrıca şirketiniz yurt içinde kurulmuşsa ve Amazon, AliExpress gibi yurt dışına yerleşik aracı kurumlarla e-ihracat yapıyorsanız kayıt yaptırma zorunluluğunuz bulunur. 

    

Yurt içindeki yerleşik aracı kurumlarla yani sanal pazar yerleriyle elektronik ticaret yapıyorsanız kayıt ve bildirimde bulunmak zorunda değilsiniz. Mağaza açmadan sosyal medya üzerinden satış yapıyorsanız da aynı şekilde kayıt yaptırma zorunluluğunuz bulunmaz.

    

ETBİS’e Kaydolmak İçin Gerekli Bilgiler Nelerdir?

    

ETBİS’e kayıt yapmak için Ticaret Odasına kayıtlı olanların MERSİS numarası ve vergi kimlik numarası, Esnaf ve Sanatkârlar Odasına kayıtlı olanların ise TC Kimlik ve Vergi numarası gerekir. 

    

ETBİS’e Nasıl Kayıt Yapılır?

    

Sisteme giriş yapabilmek için E-Ticaret Bilgi Platformu web sitesi üzerinden “ETBİS Giriş” seçeneğini tercih etmeniz gerekir. Bu seçim sizi e-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama sistemine yönlendirecek. Şirket sahibinin kimlik bilgilerini ve şifresini kullanarak e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra sisteme kayıt yaptıracağınız aşamaya gelmiş olacaksınız.

    

ETBİS açıldıktan sonra “ETBİS’e Kayıt Ol” ve ardından “Site Ekle” seçeneğini tercih ettiğinizde ekranınıza “Elektronik ticaret ortamında mal veya hizmet satışına yönelik sözleşme yapılmasını veya sipariş verilmesini sağlıyor musunuz?” sorusu gelir. Bu işlemi gerçekleştiriyorsanız “Evet” cevabınızdan sonra hizmet sağladığınız web sitesinin bilgilerini girmeniz gerekir. Şayet varsa yan tarafındaki kutucuğa mobil uygulamanızın adını yazabilirsiniz. Yoksa “Hayır” kısmını işaretleyip bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

    

Sonraki adımda “Kayıt etmek istediğiniz site/uygulama size mi ait?” sorusu gelir. Zaten size ait değilse kayıt yaptırmanıza gerek yok. Sonraki adımda “Sitenizde/uygulamanızda kendi mal ve hizmetlerinizi mi satıyorsunuz?” sorusu gelir. Ardından da aracılık hizmetini yapıp yapmadığınızı anlamak üzerine bir soru sorulur. Bu sorular Amazon, Hepsiburada, Trendyol gibi pazaryeri olup olmadığınızı anlamak için sorulur. Bu kısımda hizmet niteliğiniz belirlenir ve sizden onay istenir. 

    

İlk adımlar tamamlandıktan sonra iletişim için telefon numarası ve e-mail adresinin hatasız eksiksiz doldurulması gerekir. Bu adımdan sonra site içeriğinizi belirlemeye yönelik soruların yer aldığı “Mal ve Hizmetler” kategorisine gelirsiniz. Sitenizde ne tür ürünler sattığınızı, geleneksel ticaret yapıp yapmadığınızı bu bölümde belirtebilirsiniz.

    

Sonraki adımda kullandığınız ödeme yöntemini seçmeniz gerekir. Ardından da ticaret türünüzü seçebilirsiniz. Yeni adımda sizden KEP Adresiniz istenecek. Eğer yoksa PTT KEP Online Başvuru adresinden nasıl alabileceğinize dair bilgi edinebilirsiniz.

    

Sonraki adımda anlaşmalı olduğunuz iPara gibi ödeme kuruluşlarını yazmanız beklenir. Ardından kargo anlaşmanız varsa onunla ilgili bilgileri tamamlamanız gerekir. Devamında e-ticaret altyapı sağlayıcı anlaşmanız sorgulanır. Bu noktada web tasarımı yapan işletmelerin altyapı sağlamadığını unutmamanız gerekir. 

    

Yeni adımda çalıştığınız banka bilgileri istenir. Çalıştığınız banka listede yer almıyorsa talep kısmından ekleme yapabilirsiniz. Sonrasında varsa veri tabanınızla ilgili bilgileri doldurmanız gerekir. Adres ve e-ihracatla ilgili bilgileri de tamamladıktan sonra sistem size bir karekodu oluşturur. Bu karekodu doğru bir şekilde web sitenize yükleyerek doğrulama işlemini başlatabilirsiniz.

    

Karmaşık gibi görünse de düzenli bir şekilde ilerleyen bu adımların ardından ETBİS kayıt işlemi tamamlanmış olur. Zorunlu olan bu kayıt işleminden sonra müşterileriniz web sitenizden alışveriş yapma konusunda bir sakınca görmeyecek. 
Bu madde ile de yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsanız Instagram'da Satış Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler yazımıza geçebilirsiniz.