02
İPARA FARKIİNDİRİM DÜNYASI / 1 MİLYON MÜŞTERİ / ÖZEL KARTLAR

iPara Blog

Tek bir entegrasyon yaparak e-ticaret sitenizden tüm banka ve kredi kartları ile online ödeme alın.

E-Ticarette Minimum Sipariş Miktarı Nasıl Belirlenir?

  •     
  •     
Blog
15.11.2021

E-Ticarette Minimum Sipariş Miktarı Nasıl Belirlenir?

 

Minimum sipariş miktarı, isminden de anlaşılacağı üzere satın alınabilecek en az ürün miktarını ifade eder. E-ticarette envanter ve ham madde satın almak için sadece fiyat/performans oranına değil, aynı zamanda size uygun miktarda ürün siparişi vermenize olanak tanıyacak bir üreticiye de ihtiyaç duyarsınız.

    

Bu miktar firmadan firmaya değişir. E-ticarete yeni başlayan firmalar için ise kendi firmaları adına doğru miktarı belirleme konusu daha büyük bir önem taşır. 

    

Minimum sipariş miktarı neden vardır? Ne kadar olması gerektiğine nasıl karar verilir? Avantajları nelerdir? Biraz bu konulardan bahsedelim.

    

Minimum Sipariş Miktarı Neden Vardır? 

    

Üretici; imalat, ham madde, işçilik gibi maliyetlere sahiptir. Bu maliyetleri karşılayabilmesi ve kâr elde edebilmesi için belirli sayıda ürün satması gerekir. E-ticaret tarafı ise toplu alımda mümkün olduğunca düşük birim fiyat verildiği için satıcıdan toplu alım yapar ve bu şekilde kâr elde edebilir. 

    

Düşük maliyetin sonucu da saklama ihtiyacını doğurur. Perakende olarak e-ticaret sitenizde satışa sunduğunuz ürünlerin yavaş satılması, depolama masraflarını artırıp işletmeyi kötü etkileyebilir. Bir yandan da e-ticarete yeni başlayanlar için tedarikçilerden alınacak ürünlerin minimum sipariş tutarını karşılamak zordur. Kârlı bir satın alma yapmak için kendi minimum sipariş miktarınızı belirlemeniz ve buna uygun satın alım yapacağınız tedarikçiyi bulmanız gerekir.

    

Minimum Sipariş Miktarını Belirleyen Faktörler Nelerdir?

    

Her işletmenin gereksinimleri farklıdır. O yüzden net bir minimum sipariş miktarı söylenemez. Bunu belirlemek için fırsat maliyeti hesaplamak ilk adım olabilir. Bu duruma göre bir tedarikçi seçebilirsiniz. İşte, kendi formülünüzü bulmanız için yapmanız gerekenler:  

    
  • Talep Belirleyin
    

Bir şeyi satın alıp ne kadar satacağınızı tahmin ederken mevsim, ürün türü, rekabet gibi konuları hesaba katın. Talebi anlayın ve envanter tahmini oluşturun. Bunları belirlerken sevkiyat ve nakliyat sürelerini de göz önünde bulundurun. 

    

Bu süre zarfında tedarikçiyle görüşme halinde olun. Tahmin ettiğinizden fazla sipariş almanız halinde yeni ürün tedarik edebileceğiniz bir güvenlik stoğunuz mutlaka olsun. 

    
  • Elde Tutma Maliyetini Hesaplayın
    

Satışını yaptığınız ürünlerin elde tutma ve taşıma maliyetlerini belirleyin. Bazı ürünlerin taşınması, depoda kalmasından daha maliyetli olabilir. Ancak maliyet ne olursa olsun bir ürünü çok uzun süre elde tutmamak genelde daha kârlıdır. 

    

Ayrıca hesaplamaları yaparken iadeleri de dikkate alın. İade oranı yüksek olan ürünlerin iade nedenleri belirlenmeli ve buna göre değerlendirilmelidir. Bu duruma göre ürünlerin stokları ayarlanabilir. 

    
  • Başabaş Noktası Analizi Yapın
    

Başabaş noktası, toplam maliyetinizin kârınızla eşit olduğunu gösteren noktadır. Yaptığınız harcamaların karşılığını almanız için ne kadar ürün satmalısınız? Maliyetine kıyasla size getireceği gelir ne kadar olur? Bu sorularının cevaplarını bulmanız gerekir.

    
  • Stratejinizi Oluşturun
    

Talebinizi belirlediniz, elde tutma maliyetini hesapladınız, başabaş noktası analizini yaptınız ve kendinize uygun minimum sipariş miktarını tahmin edebiliyorsunuz. Gereken tüm verileri topladığınıza göre sıra geldi stratejinizi oluşturmaya. 

    

Bu süreçte müşteri kaybını en aza indirirken minimum sipariş miktarının altına düşen kârsız siparişlerden toplu satın alma indirimi gibi teşviklerle kaçabilirsiniz. Bu konuda bir minimum satın alma fiyatı belirleyin ve müşterilerinizi daha fazla satın almaya teşvik edin. Bu sayede riskten uzaklaşmış olursunuz. 

    
  • İlişkinizi Kuvvetlendirin
    

Zamanında ödeme yapın, çünkü tedarikçinizle ilişkilerinizi güvene dayalı ve sağlıklı tutmak işinize fazlasıyla yarayacaktır. Karşılıklı vizyon ve güven paylaşımı, her iki tarafa da kârlı sonuçlar getirebilir. 
Bu madde ile de yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsanız E-ticarette Rekabetçi Ürün Fiyatlandırma Stratejileri yazımıza geçebilirsiniz.