Tek bir entegrasyon yaparak e-ticaret sitenizden tüm banka ve kredi kartları ile online ödeme alın.
E-ticaret, teknolojiyle bütünleşmiş bir alışveriş deneyimi sunabildiği için gelişebilen ve yenilenebilen bir sektördür. Özellikle son yıllarda yükselen yapay zekâ trendlerinden de faydalanan sektörde öne çıkan teknolojilerden biri de artırılmış gerçekliktir. Peki, artırılmış gerçeklik (AR) nedir ve e-ticarette hangi amaçla kullanılır?
Artırılmış gerçeklik, gerçek dünyaya ait görüntü ve seslerden oluşan gerçek bir ortama, bilgisayar ortamında bilgisayar veya yapay zeka tarafından üretilmiş görüntü ve seslerin eklenmesini sağlayan bir teknolojidir. “Augmented reality” tabirinin baş harfleri üzerinden kısaca AR olarak bilinen bu teknoloji, ses ve görüntüleri canlı ve anlık olarak üretebilir. Ayrıca üretilen görüntüler, gerçek ortamda bulunan diğer görüntülerle etkileşime de geçebilir.
Artırılmış gerçeklik teknolojisi, yaratabildiği imkânlar sayesinde birçok farklı alanda kullanılabiliyor. Sağlık, eğitim, sinema, pazarlama ve e-ticaret gibi sektörleri artırılmış gerçeklik kullanım alanlarına örnek olarak gösterebiliriz.
Şimdi de “AR teknolojisi e-ticaret sitelerinde ve uygulamalarında nasıl kullanılır?” sorusuna cevap verelim.
E-ticarette artırılmış gerçeklik, genellikle kullanıcı deneyimi merkezli bir şekilde kullanılıyor. En yaygın örneklerine ise giyim, ayakkabı, mobilya ve dekorasyon sektörlerinde rastlamak mümkün. Bu süreçte müşteriler, tablet ve akıllı telefon gibi mobil cihazların kameralarını kullanıyor. E-ticaret firmaları ise AR uygulamalarını e-ticaret sitelerine veya mobil alışveriş uygulamalarına entegre ediyor.
Bir tüketici, AR teknolojisini kullanarak alacağı bir ayakkabının ayağında nasıl duracağını görebiliyor. Kameranın karşısına geçen tüketici, ayağında siteden seçtiği ayakkabıyı görüyor ve kıyafetleriyle birlikte nasıl durduğuna bakabiliyor. Aynı durum kıyafetler için de geçerli. Tüketiciler gömlek, kazak, pantolon gibi birçok giyim ürününü evlerindeyken üzerlerine deneyebiliyorlar.
Artırılmış gerçekliğin e-ticaretteki kullanım örnekleri arasında mobilya ve dekorasyon ürünleri de bulunuyor. Bu kullanıma örnek olarak boya satın alacak bir tüketicinin, seçtiği rengi kendi evinin duvarında sanal olarak görebilmesini gösterebiliriz. Bunun dışında dolap, masa, sandalye, vazo ve diğer birçok mobilya ve dekorasyon ürününü de evin farklı noktalarında görebilmek mümkün.
AR teknolojisi e-ticaret müşterilerine yeni deneyimler ve avantajlar sunuyor. Dolayısıyla bu teknolojinin, e-ticaret firmaları için de faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Söz konusu faydalara ise şu örnekleri verebiliriz:
Artırılmış gerçeklik uygulamalarını kullanan firmaların sayısı her geçen gün artsa da günümüzde yeterince yaygın değil. Bunun en önemli sebepleri arasında teknolojik altyapı zorluğu ve yüksek maliyetler bulunuyor. Fakat yakın gelecekte AR uygulamalarına erişimin kolaylaşması mümkün. Bu da maliyetlerin düşmesini ve teknolojinin yaygınlaşmasını sağlayabilir.
Kısacası artırılmış gerçeklik, e-ticaretin geleceğinde önemli bir rol oynayabilir. Aynı şekilde e-ticaretin geleceğinde rol oynayabilecek bir başka konu da sürdürülebilir e-ticarettir. Konuyla ilgili detaylı bilgi için “E-Ticaretin Geleceği: Sürdürülebilir E-Ticaret Nedir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.