02
İPARA FARKIİNDİRİM DÜNYASI / 1 MİLYON MÜŞTERİ / ÖZEL KARTLAR

iPara Blog

Tek bir entegrasyon yaparak e-ticaret sitenizden tüm banka ve kredi kartları ile online ödeme alın.

Siber Güvenliğin Önemi: E-Ticarette Güvenliği Sağlamanın Yolları

  •     
  •     
Blog
07.02.2022

Siber Güvenliğin Önemi: E-Ticarette Güvenliği Sağlamanın Yolları

     

    

Dijital dünyanın gelişmesi, yararlarının dışında bazı güvenlik sorunlarını da beraberinde getiriyor. Öyle ki dijital dünyadaki güvenlik sorunları, hem bireysel kullanıcıları hem de firmaları zarara uğratabiliyor. Çünkü ürün ya da hizmet sunulan kullanıcılar, e-ticaret firmalarından ilk olarak dijital güven istiyor. Hatta birçok alıcı, online alışveriş yapmadan önce sitenin güvenilirliği konusunda şüphe duyabiliyor ve emin olmadığı zaman da sepete attığı üründen vazgeçebiliyor. 

    

Tüm bunlar düşünüldüğünde, e-ticaret sitenizi büyütmek ve e-ticarette başarılı olmak için siber güvenlik olmazsa olmazlardan biridir. İşte, bu noktada siber güvenlik önlemleri devreye giriyor. Biz de bu nedenle e-ticaret firmalarının siber güvenlik için atması gereken adımları ele aldık. Ancak öncesinde bu siber saldırıların neler olduğuna kısaca değinelim.

    

Siber Saldırı Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

    

Siber saldırı türlerinin bir kısmı bilgi toplamayı amaçlarken bir kısmı da kullanım dışı bırakmayı ya da istismar etmeyi amaçlar. E-ticaret siteleri için büyük risk oluşturabilecek siber tehditleri açıklayalım.

    
  • Malicious software (Malware): Truva atı, ransomware (fidye yazılımı) gibi kötü niyetli yazılımları kapsar. Kötücül yazılımlar; banka hesaplarının şifrelerine ulaşabilir, önemli verileri kullanılamaz hale getirerek fidye isteyebilir, bilgisayara zarar verebilir. 
  • Phishing: Türkçeye oltalama olarak geçen phishing saldırısı, internet kullanıcısını sahte web sitesi üzerinden ya da e-posta ekinde virüs göndererek kişisel bilgilere ulaşmayı amaçlar.
  • DDoS (Distributed Denial of Service): E-ticaret web sitelerinin güvenliği için büyük tehlikelerden biri de DDos yani dağıtık hizmet reddidir. DDos saldırısının amacı web sitesinin işleyişini aksatmaktır. Yani böyle bir durumda web sitenizde satış yapılamaz, hizmet karşılanamaz, hatta site kullanılamaz hale gelebilir. 
  • E-skimming: E-ticaret web sitelerine zararlı kod yollayarak tüketicilerin kişisel verilerini elde etmeyi amaçlar. Böylece müşterilerin kişisel bilgilerine hatta kredi kartı bilgilerine ulaşabilir.
    

Ancak merak etmeyin. Siber saldırıları web sitenizden uzak tutmak o kadar da zor değil. Çok basit birkaç önlemle olası büyük sorunları önceden çözebilirsiniz. 

    

E-Ticarette Siber Güvenlik Nasıl Sağlanır?  

    

Dijital güveni sağlamak için hem sizin hem de sitenizi ziyaret eden, kayıt yaptıran müşterilerin önlem alması önemli olduğunu belirtelim. O halde, sitenizde mümkün mertebede dijital güveni nasıl sağlayabileceğinizi anlatalım.

    
  • Siteniz İçin Güvenlik Sertifikası Alın
    

Alınacak en iyi önlemlerden biri SSL (Secure Sockets Layer) ya da Türkçe tanımıyla Güvenlik Giriş Katmanı sertifikası almaktır. SSL, kişisel verileri tüketici ile site sunucusu arasında baştan sonra şifreleyerek gizli tutulmasını sağlayan bir güvenlik sertifikasıdır. Güvenli bir ağ için SSL oldukça önemlidir.

    
  • Güvenli Elektronik İşlem (SET) Kullanın
    

E-ticaret siteniz için ödeme işlemlerini daha güvenli hale getirecek uygulamalardan biri de Güvenli Elektronik İşlem yani SET’tir. Açılımı Secure Electronic Transaction olan SET, e-ticaret harcamalarında güvenliği sağlamak adına geliştirilmiş bir standart uygulamadır. Bu sayede sitenizden hizmet veya ürün alan tüketicilerin kişisel verilerini korumak daha kolay olur.

    
  • E-Ticaret Sitenizi Güncel Tutun ve Düzenli Olarak Kontrol Edin
    

Web sitenizde oluşan herhangi bir problemi önceden fark etmeniz önemli. Bu noktada gerekli yamayı (eklenmiş kod içeren yazılım güncellemesi) yaparak sitenizi güncel tutarsanız siber saldırılara karşı korunmanız kolaylaşır. 

    
  • Müşterilerinizi Yönlendirin
    

Web sitenizden alışveriş yapan, hizmet alan müşterilerinizi siber risklere karşı bilgilendirmeniz gerekir. Güvenlik açıklarının olmaması için onlardan şunları talep edebilirsiniz:

    
  • Güçlü şifreler oluşturun (doğum tarihi, doğum yeri, sıralı rakamlar olmayan; farklı sembol ve karakterler içeren) 
  • Ödeme işlemleri için web sayfasının arayüzü dışında başka bir arayüzü kullanmayın
  • Siber suçlulara karşı Facebook ya da Google gibi siber güvenliği kaliteli olan platformlardan giriş yapın
    
  • Güçlü Bir E-Ticaret Platformu Seçin
    

Web siteniz için kendini düzenli olarak güncelleyen ve kaliteli güvenlik hizmeti sunan e-ticaret platformu kullanmanız önemli. Bu araçlar sizi yaygın siber saldırılarından korur ve gerekli zamanda güncelleme sağlar.

    

E-ticaret sitenizde güvenliğin sağlanamaması, sadece müşterilerinizin verilerini değil aynı zamanda müşteriyi de kaybetmek anlamına gelir. Bu nedenle web sitenizde dijital güveni sağlamanız oldukça önemli.
Bu yazımızda e-ticaret sitenizin güvenliği ne gibi önlemler alabileceğinizden bahsettik. Okumaya devam etmek isterseniz “E-ticarette Güven Vermek: ETBİS’e Nasıl Kayıt Olunur?” başlıklı yazımıza geçebilirsiniz.