02
İPARA FARKIİNDİRİM DÜNYASI / 1 MİLYON MÜŞTERİ / ÖZEL KARTLAR

iPara Blog

Tek bir entegrasyon yaparak e-ticaret sitenizden tüm banka ve kredi kartları ile online ödeme alın.

Word of Mouth Pazarlama Nedir? E-Ticarete Faydaları Nelerdir?

  •     
  •     
Blog
28.09.2022

Word of Mouth Pazarlama Nedir? E-Ticarete Faydaları Nelerdir?

     

    

Daha önce kaç kere arkadaşınızdan, ailenizden ya da komşunuzdan herhangi bir ürün, hizmet veya marka hakkında tavsiyesi istediniz? Ardından bu önerileri alışverişlerinizde göz önünde bulundurdunuz mu? Birçok insanın yaşadığı bu durum aslında kullanıcıların kendi aralarında yaptığı en doğal pazarlama yöntemi olan word of mouth marketing şeklinde ifade edilir. 

    

Bu yöntemi doğru ve etkili bir şekilde kullanmak da e-ticaretteki satışlarınızı artırmanızda etkilidir. O halde, word of mouth marketing pazarlamanın tam olarak ne olduğunu ve e-ticarete ne gibi faydaları olduğunu açıklayalım.

    

Word of Mouth Marketing Nedir?

    

Türkçe karşılığı ağızdan ağıza pazarlama olan word of mouth (WOM) marketing, belirli bir ürünü veya hizmeti kullanan kişilerin günlük sohbetlerinde yakın çevrelerine ürün veya hizmet hakkında olumlu yorumlar yapmasıyla gerçekleştirilen pazarlama türüdür. Yani bir bakıma, müşteri kitlesi bu şekilde markanın pazarlamasını yapar. Bu anlamda ücretsiz bir pazarlama yöntemidir. 

    

Ayrıca word of mouth marketing (WOMM), sadık müşterilerin blogları ve sosyal medya hesapları yoluyla ya da sadece yüz yüze konuşarak yapılabilir.

    

Ağızdan Ağıza Pazarlamanın Faydaları Nelerdir?

    

Yapılan çalışmalara göre tüketicilerin %92’si çevresindeki insanların önerilerine güveniyor. WOM pazarlama da bu anlamda tüketicilerin dikkatini en çok çeken ve onlara alışveriş için en çok güven veren pazarlama tekniklerinden biridir. WOM pazarlamanın diğer faydalarından sırayla şu şekilde bahsedelim:

    
  • Müşteriler markaya karşı daha derin bağ kurabilirler. 
  • Bütçe bu pazarlamadan olumsuz olarak etkilenmez.
  • Satışları ve dönüşleri artırabilirsiniz.
    

Bunlara ek olarak WOMM sayesinde markanızın gerçekliğini, değerini ve güvenliğini artırabileceğinizi de söylemekte fayda var.

    

WOM Marketing Stratejisi Nasıl Kullanılır?

    

Ağızdan ağıza pazarlamayı dijital pazarlama stratjilerinizden biri olarak kullanabilmenizin yolu; reklam ve kampanyalarınızı dikkat çekici, akılda kalıcı, şaşırtıcı şekilde yapmanızdan geçer. Yani tüketicilerin ürününüzü paylaşmaya ve önermeye değer görmesi için öncelikle onların ilgisini çekmeniz gerekir. Ağızdan ağıza pazarlama stratejisini nasıl uygulayabileceğinizi 3 temel maddeyle açıklayalım.

    
  • Benzersiz satış tekliflerinizle ön plana çıkın: Herhangi bir konu popüler olduğunda veya benzer şekilde pazara bir ürün girdiğinde tüketiciler o ürün hakkında konuşmaya, araştırma yapmaya başlar. Bu fırsatı, söz konusu ürününüzü pazara sunarken doğru promosyonları ve kampanyaları oluşturarak değerlendirmeniz önemli. Sunduğunuz unique selling point (USP) yani benzersiz satış teklifiniz sayesinde müşterileriniz memnun kaldıkları deneyimlerini çevrelerine anlatabilir.
    
  • Reklam kampanyalarınızı gündemden kopmadan hazırlayın: Gündemde her zaman haber değeri taşıyan, insanları güldüren veya insanların ilgisini çeken bir konu bulunur. Reklam kampanyalarınızı oluştururken gündemdeki konuyu ele alarak tüketicilerin ilgisini çekebilirsiniz. Böylece ağızdan ağıza pazarlama yöntemini uygularsınız.
    
  • Hikayeleri olan duygusal kampanyalar oluşturun: Tüketiciler deneyimlerini başkalarıyla paylaşırlar. Siz duygulara dokunan ve hikayesi olan kampanyalar hazırladığınızda tüketiciler bu kampanyayı paylaşır ve mümkün olan her yerde bunun hakkında konuşurlar. 
    

Yapabilecekleriniz sadece bunlarla kısıtlı değil. Önemli olan tüketici kitlenizin dikkatini çekebilecek bir pazarlama stratejisi hazırlamak. Bunu başarmanızın ardından müşterileriniz, kendi çevreleri ile etkileşim kurarak markanızın ve ürününüzün reklamını yapacak, deneyimlerini paylaşacaklardır.

    

Bu maddeyle yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek isterseniz “Performans Pazarlama Nedir? E-Ticarette Nasıl Kullanılır?“ başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.